hits

asaga

Barnets språkutvikling

 • Publisert: 03.08.2017, 12:00
 • Kategori: Blogg
 • Gjennom årene mine på videregående, årene på universitet og årene jeg tilsammen har hatt i praksis er det noe som stadig gjentar seg. Nemlig dette med språk. På videregående gikk jeg helse- og sosial og barn og ungdom (som det het da). På universitetet og høyskolen vet de fleste av dere allerede at jeg gikk barnevernspedagogikk. Jeg har dermed hele veien egentlig vært bestemt på at det er barn og unge jeg skal arbeide med. 

  Og skal man arbeide med barn og unge er språk en stor og viktig del av det. Spesielt nå som jeg jobber på småbarnsavdeling i en barnehage. På småbarnsavdeling har man som oftest barn mellom 0 og 3 år og mange har derfor ikke språket helt på plass. Språket kommer seg som oftest etterhvert som barna blir eldre, men når barnet tilbringer store deler av dagen sin i barnehage er det greit å kunne hjelpe dem litt med jobben. 

  Tre små og enkle tips kan være:

  1. For at barna skal forstå deg, bruk enkle ord og begreper. Bruker man tunge ord og begreper vil ikke barna forstå deg. Hvis man i tillegg ikke setter seg ned på barnets nivå å snakker direkte til det er det absolutt ikke sikkert det vil forstå hva du vil. 

  2. Bruk ord og begrep for ting ovenfor å si "sånn" eller "sånn" og peke. Ovenfor å si "det pålegget" eller "den fargen", kan det være en idè å for eksempel si "den servelaten" eller "den gule koppen" og vise barnet hva det er du snakker om. Da har barna etterhvert enkelte ting å henge ordene på. Bruker man eksempelet i dette punktet vil barnet etterhvert vite hva servelat og fargen gul er for noe. 

  3. For å lære barna nye ord og begrep, sett deg ned på barnets nivå å forklar på en enkel måte. Dette går gjerne inn og ut de første gangene, men over tid vil det være ord og begreper barna kjenner til. 

  Disse små punktene glir gjerne inn i hverandre. Når det kommer til språkutvikling må man rett og slett snakke direkte med barnet, sette seg på barnets nivå og  ikke minst gi barnet muligheten til å utvikle seg. Etter en stund vil barnet kunne fortelle hva det ønsker eller vil. 

  På småbarnsavdeling er dette med språk utrolig morsomt å følge med på. Over bare en kort periode kan barna lære seg utrolig mange ord og man kan følge med på hvordan barna utvikler seg. Det er jo en av grunnene til at jeg har søkt meg til barnehager også, fordi jeg liker å følge med på barns utvikling. 

  Spenning i hverdagen!

   

 • Publisert: 03.08.2017, 12:00
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar