“du er overvektig”

Jeg fortalte dere i går at jeg skulle en tur til legen i dag. Jeg hadde i utgangspunktet ikke så mye å ta opp og bestilte egentlig bare time for å fornye en resept. Frem mot legetimen kom jeg på mer og mer jeg ville ta opp når jeg først skulle til legen. Jeg er så å si aldri hos legen og hadde nok ikke dratt dit i denne omgang heller om det ikke var for resepten som gikk ut. Jeg kan gå inn på hva det var jeg tok opp litt senere, for det handler om en operasjon. Tingen er den at det er så usikkert enda at jeg vil ikke gi dere noen falsk informasjon.

Jeg målte blodtrykk og legen lurte på høyde og vekt. Sånne vanlige ting en lege lurer på vil jeg tro. Jeg fikk veldig raskt en ny resept, så det var gjort på veldig kort tid. Men så fikk jeg den, for meg, litt overraskende beskjeden om at jeg var overvektig. Da hadde legen tastet inn høyde og vekt i en BMI-kalkulator og funnet ut at jeg lå over det jeg burde.

Personlig synes jeg ikke at jeg er så veldig stor. Jeg er ikke tynn eller spinkel heller, men vil påstå jeg er relativt normal. I tillegg har jeg jobbet med trening og kosthold over en lengre periode nå og faktisk gått ned i vekt. Jeg har både følt og sett fremgang, så derfor ble det litt overraskende å få den beskjeden i dag, haha.

BMI-kalkulatoren er jeg ganske skeptisk til og jeg vil påstå den er ganske streng? Jeg har lest saker om foreldre som har vært på helsestasjonen med barna sine som også har fått beskjed om at disse små menneskene som overhode ikke er overvektige er nettopp dette. En BMI-kalkulator måler som sagt bare ut ifra høyde og vekt, men ikke hva den vekten man plotter inn egentlig er. Kanskje er det muskler, beinbygning, vann eller andre ting som gjør at vekten er som den er. Det er ikke snakk om bare fett. Derfor er jeg skeptisk. Jeg hadde sikkert ikke hatt vondt av å gått ned i vekt, men å få beskjeden om at jeg var overvektig ga meg på en måte et lite stikk.

Motivasjonen som allerede er ganske høy, ble ikke noe lavere for å si det sånn. Vi hadde jo planlagt å dra rett på trening etter legetimen i dag, så vi dro til legen i treningstøy. Mulig det ble pushet litt ekstra på senteret i morgentimene i dag, haha. Det som er litt trist med dette da, er jo at en sånn kalkulator virkelig kan gjøre folk syke, om vi skal dra den så langt. Nå tenker jeg ikke bare spiseforstyrrelser og liknende, men også på dårlig selvbilde og press på slanking. Som om ikke presset fra samfunnet var stort nok fra før. Det var jo ikke noe gøy for meg å få en sånn beskjed, men jeg var så skeptisk til den kalkulatoren i utgangspunktet at jeg tillater ikke meg selv å la den ødelegge for meg.

Jeg synes jo det er bra at norske leger har fått mer fokus på vekt og en sunn livsstil hos klientene sine, og det er bra at de som virkelig er overvektige og sliter med fedme får den hjelpen de trenger gjennom legen sin. Jeg synes bare de skal gjøre grundigere undersøkelser og ikke kun gå ut ifra denne ene kalkulatoren.

Jeg får bare fortsette i min vante bane og jobbe med målene mine. Som sagt har jeg allerede gått ned i vekt og for moro skyld prøvde jeg å plotte inn min tidligere vekt i en BMI-kalkulator på nett. For noen måneder siden ville legen sagt jeg hadde et fedmeproblem fordi jeg veide noen kilo mer for noen måneder tilbake.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg